ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Π. Συνδίκα 36, 54248
Θεσσαλονίκη
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευ - Παρ: 10πμ έως 8μμ
Σαβ: 10πμ έως 3μμ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 24/7

Πληροφορική και τεχνολογία κάλυψαν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης

Αρχική - Τεχνολογία - Πληροφορική και τεχνολογία κάλυψαν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης

Πληροφορική και τεχνολογία κάλυψαν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης

Οι κλάδοι πληροφορικής και τεχνολογίας ευρύτερα έχουν κάνει άλματα στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, με καθοριστικό ρόλο πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Κράτους και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι κινήσεις πάνω σε θέματα IT του ελληνικού κράτους αλλά και ενίσχυσης του ανθρώπινου προσωπικού σε επιχειρήσεις είναι αισθητά αυξημένες. Ουσιαστικά, ένα κράτος που ήταν τεχνολογικά υποβαθμισμένο μέχρι το 2012-2013 (ακολουθούσε ακόμη πρωτόκολλα δεκαετίας ’80) κατάφερε να κλείσει το χάσμα με τα αναπτυγμένα κράτη της Ε.Ε. Επίσης, προσπαθεί να καλύψει μέρος από την απώλεια των επιστημόνων τεχνολογίας που έφυγαν κατά την περίοδο της 10ετούς οικονομικής κρίσης στο εξωτερικό. Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους και επιτάχυνε τα βήματα σύγκλισης με τα αναπτυγμένα κράτη.
Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της IT στην Ελλάδα, θα στηριχθεί κυρίως στην χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσα από το Greece 2.0 και θα προωθηθεί με ειδικά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα και δημιουργία «θερμοκοιτίδων] για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα σε ειδικά hubs σε συνεργασία με δήμους, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αμερικής.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης που έκανε η Deloitte για τον ΣΕΠΕ, η αναπτυξιακή δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα έχει επισπευσθεί, προσδοκώντας η Ελλάδα να ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2025, επανερχόμενη στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την τεράστια δεκαετή κρίση. O ΣΕΠΕ ευελπιστεί μάλιστα, σύντομα, να βρεθούμε ως χώρα, πάλι στην 4η θέση διεθνώς, σύμφωνα με το World Economic Forum, στη διαθεσιμότητα μηχανικών και επιστημόνων τεχνολογίας, θέση, την οποίαν κατείχαμε το 2007, πριν την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, το αποτύπωμα του Συνδέσμου και του κλάδου συνεχίζει να επεκτείνεται, επιβεβαιώνοντας τον καταλυτικό ρόλο του κλάδου για τη χώρα. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι a priori ο κοινός παρονομαστής, βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ευημερίας κάθε σύγχρονης κοινωνίας.
Τέλος, ειδική αναφορά έγινε και στο επίκαιρο και ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας. Ο ΣΕΠΕ δραστηριοποιείται ήδη εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στην κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων σε εξειδικευμένους τομείς, τους οποίους χρειάζονται οι επιχειρήσεις σήμερα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό, συνοδευόμενες και από τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις του κλάδου.